sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Kirja #5: Tommi Liimatta - Musaa ja Soundia


(Tietokirja, Like 2018)

Rumba-kirjan jälkeen lukuvuoroon tuli tamperelaiskilpailijoihin Musaan ja Soundiin liittyvä tietokirja. Tämä tapahtui osittain sattumalta, sillä varasin uuden "Musaa ja Soundia" kirjan ennen kuin se ehti tulla edes paikalliseen kirjastoon.

Varatessani kirjan kuvittelin itse asissa teoksen olevan Halmeen Rumba-kirjan tapainen tamperelaislehtien ja erityisesti niiden toimittajan Jukka "Waldemar" Walleniuksen elämäkerta. Näin ei kuitenkaan ole vaan kyseessä on rovaniemeläislähtöisen Tommi Liimatan toimittama kokoelma Walleniuksen Musaan ja Soundiin kirjoittamia artikkeleita vuosilta 1971-1979. Jossain lukujonossa odottaa myös toinen samankaltainen Liimatan kirja Veikko Ennalan jutuista.

Kirjan keskiössä on siis Walleniuksen tekstit vaikka niitä edeltää Liimatan ja Waldermarin lyhyet johdantojutut. Lisäksi kirjan lopussa on melko irrallinen Miettisen Wallenius-tribuutti. Itse Musa- ja Soundi-lehtien historia jää tällaisessa käsittelyssä pintapuoliseksi ja Walleniuksenkin toimittajaurasta saadaan näkemystä lähinnä 70-luvun osalta.

Kuten Rumbaan, Soundiin minulla on hyvin pitkä omakohtainen suhde alkaen jostain 70-luvun lopun kylän kirjastossa vietetystä ajasta. Silloin sarjakuvien lisäksi kirjastosalissa luettiin tarkasti uusimmat Suosikin, Helpin ja Soundin numerot. Musalle olen liian nuori vaikka se vuoteen 1978 asti ilmestyikin. En vielä tuolloin ollut musiikista kovin kiinnostunut. Soundia on tullut lähes näihin päiviin asti ostettua irtonumerona ja muistaakseni olin tilaajakin parin vuoden ajan. Viime vuosina ostaminen on aika paljon jäänyt, pääsyynä ehkä se, että lehti keskittyy aika paljonkin sellaiseen raskaampaan musiikkiin, jota itse en kuuntele käytännössä lainkaan.

Walleniuksen aikakausi Soundissa oli melko lailla ohi jo silloin kun alkoin musiikkilehdistöä seuraamaan, mutta kyllä miehen nimi ja maine oli varsin tuttuja, sen sijaan tekstit ei niinkään. Tämä kirja antaakin hyvän kuvan hänen 70-luvun kirjoitustyylistään. Teksti on pitkää ja polveilevaa, jopa rönsyilevää, mutta samalla hyvin tietopitoista. Wallenius on 60-luvun kasvatti ja esitelmöi artikkeleissaan ja levyarvioissaan hyvinkin innostuneesti vanhasta blues- ja jazz-musiikista. Toimittajan suhde punkkiin ja uuteen aaltoon on kaksijakoinen - toisaalla vahvasti Wigmamia hehkuttava progemies ei jaksa innostua uudesta musiikista, mutta toisaalla sitten krediittiä annetaan Sex Pistoilsille ja Pohjalla-kokoelmalle.

Walleniuksen kirjoitustyyliä voidaan pitää aikansa lapsena. Se sisältää vielä jonkin verran 60-luvun kaltaista nykyään hassulta kuulostavaa vanhahtavaa verbaliikkaa, mutta samalla on jo selvästi modernimpaan aikaan kallellaan. Tekstit ovat usein varsin hiomattomia ja tajunnanvirta ryöpsähtelee niin, että jossain muussa lehdessä ainakin myöhempinä aikoina sakset olisivat varmasti leikanneet osan jutuista pois.

Levy- ja keikka-arviot luovat ihan mukavaa ajankuvaa suomalaisesta musiikkielämästä 70-luvulla. Ajankohta osuu sopivasti suureen murrokseen jolloin punk ja uusi aalto saapuivat Suomeen vaikka jälkimmäisiä käsitellään vain ihan kirjan lopussa. Ihan kaikkea en jaksanut lukea läpi kovin suurella pieteetillä, opus on lähes 400-sivuinen. Periaatteessa kiinnostavaa oli lukea klassikkolevyjen arvosteluita niiden ilmestyessä, mutta tavallaan "yllätysmomenttia" heikentää se, että tuohon maailman aikaan levyt arvosteltiin pitkän aikaa niiden oltua jo kaupoissa. Myöhemmin klasikon asemaan nousseet levyt olivat roikkuneet jo britti- ja Suomi-listojen kärjessä viikkoja ennen kuin Wallenius tarttui kynään. Eli WW ei tavallaan niitä arvostellut "vakuumissa" ennen kaupallista suosiota.

Mielellään lukisin teoksen myös Musan ja Soundin historiasta, sellaista nyt tuskin ihan heti on tulossa, mutta Wallenius olisi varmasti yksi sopivista henkilöistä tuollaista kirjaa toimittamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirja #6: Harri Kalha - Unohtumattomat äänet : jazzin suuret naislaulajat

(Tietokirja, Like 2018) Ei, en itse kuuntele juuri lainkaan jazzlaulua. Silti tartuin Harri Kalhan alkuvuodesta ilmestyneeseen järkälees...