maanantai 13. elokuuta 2018

Kirja #1: Teuvo Peltoniemi - Kohti parempaa maailmaa – suomalaisten ihannesiirtokunnat 1700-luvulta nykypäivään


(Tietokirja. Otava 1985)

Päätin kirjoitella blogiini jokusen rivin lukemistani kirjoista. En pyri mihinkään eksaktiin kritiikkiin niiden kohdalla vaan enemminkin referoin ja esitän joitain omia huomioitani. Olkoot numero #1 kirja, jonka sain valmiiksi muutama viikko sitten.


Peltoniemen kirja on jo vanha. Onhan se julkaistu vuonna 1985. Vaikka onkin tietokirja niin sisältö ei kuitenkaan ole vanhentunut, ehkä joiltain osin täydentynyt. Peltoniemi on edelleen aktiivinen aiheen piirissä ja hänellä on www-sivusto FinnUtopias.


Kirjassa Peltoniemi käy läpi erilaisia suomalaisia ihannesiirtokunta-projekteja alkaen toteutumattomasta Sierra Leonen Uuden Jerusalemin hankkeesta 1700-luvun lopulta aina Jokioisten Emmaus-yhteisöön. Kirjassa käsitellään siis siirtolaisuuden muotoa, jossa suomalaiset perustivat uusia yhteiskuntia jonkin henkisen päämäärän nimissä. Peltoniemi jakaa näiden tausta-ajatusten mukaan siirtokunnat sosialistisiin, uskonnollisiin, suomalaisnationalistisiin, luontoon palaamiseen/vegetarismiin perustuviin. Osassa aatteen pohjana saattoi olla esimerkiksi raittiusaate. 


Peltoniemen kirjan ehkä tunnetuimpia yhteisöjä ovat olleet kuuluisan utopiajohtaja Matti Kurikan perustama Sointula Brittiläisessä Kolumbiassa, Argentiinan Colonia Finlandesa sekä Toivo Uuskallion johtama Penedo Brasiliassa. Kirjassa kaikkia käsitellään kohtalaisen laajasti hyvin valokuvin ryyditettyinä. Kirja myös antaa melko hyvän kuvan siitä miten ja miksi lähes kaikki ihannesiirtokunnat loppuivat enemmin tai myöhemmin. Taloudelliset vaikeudet karistivat utopia-aikeet nopeasti. Usein taustalla oli se, että tulijat eivät olleet maanviljelijöitä vaan metsätyöläisiä tai osassa ruumiilliseen työhön tottumattomia akateemisia kaupunkilaisia. Samalla esimerkiksi Etelä-Amerikan yhteisöissä toisin kuin luultiin maatalous oli haastavaa.


Peltoniemen kirja luo hyvän katsauksen aiheeseen. Itselleni tuli uutena tietona muun muassa suomalaiset siirtokunnat Kuubassa. Kirjan sisällöstä voidaan kyseenalaistaa kuuluvatko amerikansuomalaisten siirtolaisuus Neuvostoliittoon aiheen piiriin tai tuoreimmat tapaukset Jad Hashmona ja Emmaus-liike Suomessa.


Lisätietoa aiheesta löytyy muun muassa Ylen Elävästä Arkistosta:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirja #6: Harri Kalha - Unohtumattomat äänet : jazzin suuret naislaulajat

(Tietokirja, Like 2018) Ei, en itse kuuntele juuri lainkaan jazzlaulua. Silti tartuin Harri Kalhan alkuvuodesta ilmestyneeseen järkälees...